Актуално

December 23, 2019

Конгрес на либералите в Европа

25 октомври 2019 година
Атина

Искра Михайлова

Искра Михайлова
Член на Европейски парламент
Член на УС на Фондация „Либерална интеграция“

Гръцката столица е домакин на годишния конгрес на Европейската партия АЛДЕ – Алианс на либералите и демократите в Европа. Делегати са над хиляда представители на либерални демократични партии от цяла Европа. Това е впечатляваща с многообразието и настроението си група от хора, които имат самочувствието на съвременни хора на 21 век, въоръжени с компютри, айпади и телефони, но посветили тези дни на живото общуване, което ги обогатява и вдъхновява, а защо не и амбицира.

Има членове на Европейския парламент, на национални парламенти, на Комитета на регионите на ЕС, на Икономическия и социален съвет, европейски комисари ,  министри, представители на ръководства на партии, администратори в партийни централи, младежки лидери и съвсем млади и възторжени активисти на НПО.

Има хора, които се вълнуват от изменението на климата и бъдещето на планетата, има други, които са посветили енергията си на защита на човешките права, независимо за коя точка на земята става дума или дали са права на етнически и религиозни малцинства, репресирани заради убежденията си интелектуалци или общности с нетрадиционна сексуална ориентация. Има и силни защитници на дигитализацията на модерното общество и икономика, има загрижени за съдбата на мигрантите в Европа и други, които работят тези мигранти да бъдат по-добре приети от традиционните социални общности в различни европейски страни. Върховенството на закона е неотменима ценност за всички тях. Има икономисти и представители на бизнеса, които вече реализират принципите на кръговата, зелена или синя икономика. Впечатляващо е колко много са младите хора сред делегатите на конгреса.

Всички те са обединени от пълната си убеденост, че точно либералните ценности могат да отговорят на тези предизвикателства и точно либералните партии и правителства са в състояние да намерят и реализират решенията на многото въпроси, стоящи пред Европа.

Още нещо обединява тези хора – това е преданността към идеята за обединена Европа и ясното убеждение колко богати са бъдещите перспективи на Европейския съюз. Това не е сляпа вяра или идеологическа привързаност. Това е индивидуално личностно решение и виждане как обединена Европа ще се развива с помощта на всеки един европейски гражданин, обединени в платформите на десетки партии.

На 25 октомври заседава Съветът на партията и приема цял списък от нови членове- партии, които припознават семейството на АЛДЕ като свое семейство.

После в ранния следобяд е официалното откриване на конгреса.
Сред делегатите е и делегацията на българската либерална партия Движение за прева и свободи. Ние, делегатите от България и ДПС, се чувстваме добре в това множество. Ние сме сред съмишленици, ние имаме какво да кажем по време на дебатите и да допринесем за решенията.

25 октомври 2019 година
София

По същото време в България текът последни часове на предизборна кампания за местни избори – избори за общински, местни и районни кметове и за членове на общински съвети. Избори, за които някои от кандидатите за кметове имат по една единствена позиция – ще забраня различните! Или – никога няма да допусна този етнос до управлението ! Или – тази група от хора няма право да гласува, защото е от определен етнос или защото няма ” образователен ценз”! Тези кандидати не проронват дума в кампанията за превенция на изменението на климата, за дигитални услуги, или за защита на правата на европейските граждани. Бежанците и мигрантите са теми табу, да не би гражданите на европейска България да попитат какво мисли за тях кандидатът. Две амбициозни жени, конкуренти за кметския стол в столицата спорят ще фалира ли общината, ако предприеме елементарни мерки за подобряване на чистотата на въздуха в града. И двете мислят повече за бюджета, отколкото за въздуха. Избирателите ги слушат безучастно, опитвайки да си спомнят кога за последен път улиците на този град са били мити. Трудно им е. Млад кандидат за кмет смело поставя въпроса за разделното събиране на отпадъци. Млад е. Не знае, че цялата държавна и местна администрация ще скочи срещу него. Но дори и той не споменава кръговата икономика. Така или иначе няма да бъде избран.
Кандидатите на ДПС говорят за отворено управление, за участие на активните граждани в управлението, за чист въздух, вода и храна, за изпреварващо развитие на страната, за което допринасят и местните власти. И избирателите ги разбират, харесват, доверяват им се.
ДПС прави кампания със самочувствие, по време на която представя своята програма и визия за развитието на всяка община в контекста на развитието на страната и Европа.

И отново Атина, 25 октомври 2019

АЛДЕ провежда Конгрес със самочувствие и амбиция да зададе дневния ред на динамичните промени в Европейския съюз.

Мотото на конгреса е Мисията е възможна. Ренесанс на либерализма.
Церемонията за официалното откриване включва само няколко изключително харесвани и завладяващи говорители. Няма опасност на някого да му доскучае. Посланията са ясни, силни и изцяло насочени към европейските граждани. Но те са освен това завладяващи и вдъхновяващи, земни и разбираеми.

Енергията е това, което прави партиите силни.

Ако имат енергия има и промяна. Ако има промяна, има напредък. Това показаха последните избори за Европейски парламент. Безспорен е ръстът в подкрепата за либералните партии, за техните послания и програми.
Но и очакванията са огромни. Европейските граждани се чувстват добре в Европейския съюз, но очакват той да се развива и променя. Институциите му да бъдат по-близки до всеки гражданин, политиките по-ясни, диалогът постоянен и открит. За съвременния европеец не е достатъчно да участва активно в избори, за него е важно да участва в процесите на взимане на решения, на изработване на законодателство и регулации. Осъзнава правото си да контролира работата на европейските институции, на националните парламенти и правителства, на местните власти. Конгресът на Европейската партия АЛДЕ призовава всички национални либерални партии да работят за този диалог.

Времето на антилибералната политика отмина.

Идва времето на Ренесанса на либерализма, на модерния и технологично и екологично ангажиран либерализъм в конкурентна, свободна, просперираща и лидираща Обединена Европа. Либералните партии печелят демократични избори, увеличават подкрепата и се ангажират активно с управлението на Европа. Това заявява категорично конгресът на АЛДЕ. Примерите са много – от новоизбрания кмет на Будапеща ( може би Виктор Орбан ще си спомни, че е започнал политическата си кариера като либерал?) през поредицата либерални или в коалиция с либерали правителства в Европа ( Холандия, Люксенбург , Белгия, Чехия…) до броя ключови комисари в новата Европейска комисия и Председателя на Съвета на ЕС.
Точно либерални правителства предприемат практични стъпки за реализации на политики, за които много се говори, но не навсякъде се прави нещо. Люксенбург предвижда от началото на новата 2020 година да направи целия обществен транспорт безплатен за гражданите. Не защото иска да построи комунизма, а за да ограничи ползването на лични превозни средства и с това да намали вредните за атмосферния въздух газове и емисиите въглероден двуокис.

Спомнихте ли си кандидатите за кмет на София?

И неизмитите улици?

Отново либералните правителства в Европа предлагат решения за въпроса за съчетаване на кариерата с отглеждането на деца. Правото на избор трябва и може да бъде гарантирано. Със социални мерки и равнопоставеност на мъжете и жените, с въвеждане на дигитализация и нови технологии във всички сектори на икономиката с модернизиране на вижданията за работно място, работно време и социални права.

Политиците не трябва да съдят, а да уважават.

С този призив се обръща Конгресът на АЛДЕ към всички европейски партии. Уважението към личността, към човека е в основата на успешната политика за европейските либерали. Ако успеем да пречупим всяка обща политика през призмата на уважението към гражданите, ще придадем смисъл на тези политики, ще ги направим близки до хората и ще им дадем енергията, която води до промени и напредък. Трудно се съизмерва това послание с опростенческото поведение на националисти и популисти. Трудно е да уважаваш, много по-лесно е да отхвърлиш, защото не знаеш или не разбираш, да отречеш защото няма нужда да се променяш, да се опиташ да забраниш, защото отказваш да приемеш различното. Европейските либерали избират по- трудния, но достоен път на уважението. И го издигат до нивото на критерий за своя успех.

Да ценим постиженията на обединена Европа – мир, сила на различията ни, солидарност, според която не само взимаш, но и даваш, свободно движение на стоки и хора, роуминг, визи, качество на водата, на храните, екологични стандарти, свобода на словото и вероизповеданията, свободно предприемачество и конкуренция, върховенство на закона. И за това призовава конгресът на АЛДЕ.

Свободата да бъдеш, какъвто си се родил, дори и да си различен е ценност на ЕС, постигната с усилията на поколения политици и граждани, отвоювана от руините  на следвоенна. Европа. Само преди 75 години в Европа е било страшно да бъдеш различен. Тази свобода трябва да бъде пазена, защитавана, доказвана. И за това говори конгресът на АЛДЕ.

Европа като голямо семейство, в което всеки член се чувства добре, но търси и защитава правото си да участва и взима решения, очаква подаръци за празник, иска да сподели плановете си, разочарованията си и успехите. Пъстротата на това семейство го прави силно, различията в ЕС го правят силен. И проспериращ .

Иновации, дигитализация , устойчивост, зелен растеж, синя икономика. За конгреса на АЛДЕ това не са само често използвани думи . Това са определения на динамиката на развитието на Европа. Те изискват обединена Европа да бъде управлявана по нов начин.

Не може да се управлява и развива един континент, континент, който е най-доброто място на живот на планетата Земя, с принципи, средства и решения , типични за 50те години на миналия век. АЛДЕ предлага решения от 21 век.

На 26 октомври 2019 г. конгресът на АЛДЕ избра за един от заместник председателите на партията българския член на ЕП Илхан Кючук. От ДПС. С най-много гласове.

Движението за права и свободи участва в предизвикателството.

Мисията е възможна.

 

 

Актуално