Актуално

October 20, 2017

Възможностите за изучаване на майчин език и проблемите на малцинствата

В периода 17-18 октомври Фондация „Либерална Интеграция“ бе домакин на международен проект за проучване проблемите на малцинствата и майчиният език. Финландската Фондация “Магма” – член на „Европейския либерален форум ” е на посещение в България по покана на фондация „Либерална интеграция” за съвместно сътрудничество относно проучване  проблемите на малцинствените групи.

На 17-ти октомври представителите на Фондация „Магма“ бяха запознати с нормативната уредба за изучаване на майчин език от страна на г-жа Мукаддес Налбант- бивш зам. – министър на образованието. А представителите на Дружеството на учителите по турски език от Северна и Източна България г-жа Емине Халил и г-жа Фикрие Мехмед разказаха за трудностите, пред които са изправени учителите по майчин език.

Г-жа Невена Граматикова, изследовател във Фондация „Либерална интеграция“ и експерт в областта на неортодоксалния ислям запозна гостите с религиозните особености на малцинствата у нас.

Сезгин Мехмед и Левент Мемиш, зам. -председатели на Младежко ДПС, представиха дейността на младежката организация и проблемите, с които се сблъскват като млади хора в среда, която в последните години е превзета от езика на омразата и крайният национализъм.

На 18-ти октомври представителите на Фондация „Магма“ проведоха среща в Народното събрание с народни представители от Движението за права и свободи.  По време на срещата бяха обсъдени теми свързани с изучаването на майчиния  език в България и забраната за агитация на език различен от българския. Представителите на ДПС акцентираха върху значимостта на Българския етнически модел като уникален либерален проект на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и приносът му за развитието на демокрацията в България. На срещата присъстваха народните представители Джeйхан Ибрямов, Елхан Кълков, Хайри Садъков, Ерол Мехмед, Сергей Кичиков, Севим Али, Танер Али и Биршен Ибрямова-изпълнителен директор на фондация “Либерална интеграция”.

Резултатите от проучването ще бъдат публикувани във финландски и шведски медии в началото на месец ноември.

 

Актуално, Дейност